Завеси или щори

Завеси или щори? – въпрос, който често задават нашите клиенти!

Наскоро попаднахме на статия, в която пишеше, следното: “…Така стоят нещата и със завесите, които хората ползват, за да покриват прозорците си. Преди се ползваха пердета, сега, за тази цел се ползват щори и то все по-красиви, стилни и многофункционални. Не, че пердетата все още нямат привърженици, но като че ли хората масово избират определен тип вътрешни или външни щори за своето помещение. …” Bobby Kolev

Тази статия провокира да напишем сегашната, защото не може еднозначно да се представят нещата. Ще обясним кога се използват пердета и завеси, и кога щори. Нищо не е отживелица, ако е с правилната функция и форма.

Завеси или щори – функция

Функцията на завесите и щорите е една – да отделят помещението отвътре или отвън и да го предпазват от външни погледи и климатични условия. Те са “облеклото” на прозорците. Не можем да отречем, че и двата продукта се развиха във времето.

При щорите подчертано е предпочитанието към специални материали, чието свойства са спиране на светлината. Все повече навлизат и материи, продукт на високите технологии, които предпазват мебелите от ултравиолетовите лъчи.

Завеси или щориПри Завесите, освен спиране на светлината, те предпазват от студ, топлина и шум. Налагат се и материи с противопожарни свойства, които ограничават разпространението на огън.

Завеси или щори - Studio'79

Завеси или щори – къде е разликата и кога да поставим щори и кога завеси

1. Според помещението

Всичко започва от помещението и какво е неговото предназначение. Всеизвестен е факта, че завесите се използват основно за домашни интериори, а щорите – за обществени сгради. Определено в един офис е по-практично да се сложат вертикални/хоризонтални щори, отколкото кокетни пердета. Пердетата и завесите създават домашен уют, който трудно се постига с щорите.

zavesi-ili-shtori-studio79-4

Завеси или щори - www.studio79.bg

2. Какъв стил искате да постигнете

Има стилове в обзавеждането, при които е неприемливо да се използват вътрешни щори. Не можете да постигнете стил “Барок” с щори. Другите стилове, при които не трябва да се използват щори са: класически, винтидж, скандинавски.

Zavesi ili shtori - Studio'79

Но, ако решите да декорирате дома си в японски или азиатски стил, щорите са подходящия вариант за декорация на прозорците.

zavesi-ili-shtori-prilozhenie-studio79

3. Монтиране на декорацията

За да имаме декорация на прозорците, тя трябва да бъде монтирани. Разгледайте архитектурата на прозорците – тяхната форма и разположение до стени, подове и тавани. Колкото и да искате завеси, ако нямате място за прибирате на завесите, то това не е Вашата декорация. Допълнителни декоративни елементи също могат да пречат на монтирането на една релса. Когато се налага поставяне на щора, но искате да запазите уюта в помещението, направете римска щора. Този вид щори се изработват предимно от плат и със сигурност ще предаде уют на стаята!

zavesi-ili-shtori-montirane

 

Има един стил на обзавеждане, при който и двата начина за декориране на прозорците е добър – това е модерния стил. При модерният стил всичко е минималистично изчистено и стерилно. Тук материите също трябва да са изчистени и гладки, за да бъде придадем дословно.

zavesi-ili-shtori-modernizam-1

Ако все пак решите , че харесвате и двете декорации, то тогава може да ги комбинирате. Сложете римски или роло щори и към тях закачете полупрозрачно перде или завеса. Така желаният уют ще се запази!

Завеси или щори - www.studio79.bg

 

Завеси или щори – напълно лично решение, въпреки всичко. Каквото и решение да вземете, ние можем да помогнем и в двата случая. Всички платове за завеси и римски щори може да разгледате ТУК

Ако статията Ви е харесала, може да прочетете още “Перде или завеса” или “5 стъпки при декорирането на текстила в интериора”!

За още идеи за Вашият интериор и избор на платове за пердета, завеси и дамаски, може да четете от нашия БЛОГ

 

За връзка с нас:

Мострена зала – гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” 40

тел./вайбър : 0896 664749

имейл: office@studio79.bg

www.studio79.bg

Полезни връзки

Последвайте Онлайн магазин за платове Студио ’79 във Фейсбук и Инстаграм

You tube