Перде или завеса

Перде или завеса?

При нас идват клиенти, които искат да си закупят декорация за своите прозорци и когато ги попитаме какво им трябва – перде или завеса, те не знаят разликата между двете. Дори самата “wikipedia”, не прави разлика между двете думи, затова тук ще обясним разликата между перде и завеса, кога се използват и какви функции имат.

Пердетата

Прозрачна или полупрозрачна материя – тюл, органза, воал или естествени материи – памук, лен, коприна. Те са ефирни и леки. Тяхната функция е както декоративна, така и функционална – предпазват от хорски погледи отвън – навътре през деня. Ако имате съседи срещу дома си, най – добрият начин да се скриете от тях е, чрез пердета.

В същото време, пердетата смекчават светлината, която влиза в помещението и я правят по – приятна. Поставени, пердета на прозорците красят цялата стая и и създават допълнителен уют.

Перде или завеса - STUDIO '79

Перде или завеса - STUDIO '79

Завесата

Плътна материя, която не пропуска светлина в помещението и създава уединение, през тъмната част на денонощието. Завесите могат да бъдат изработени от различни материи, както изкуствени, така и естествени – памук, лен, коприна, полиестер и др. Те служат още и за топлинна и звукова изолация. През лятото се използват за предпазване от слънчевите лъчи. А за пълно затъмнение и уединение, се предлага блекаут – непрозрачна материя, в която са втъкани черни нишки, за да затъмняват 100%.

Перде или завеса - STUDIO '79

Перде или завеса - STUDIO '79

Kога да сложим перде и кога завеса?

Може да сложите само перде или само завеса, както и комбинация от двете декорации. Това зависи от функцията и разположението на стаята и прозорците.

Само пердета могат да се използват, когато на прозорците са поставени щори или нямате съседи, които да Ви притесняват вечер. Тогава е достатъчна лека декорация. В повечето случаи се поставят завеси, тъй като те са по – функционални. При комбинация от двете – перде и завеса, в помещението се създава невероятен уют и много често те стават акцента на стаята и опорна точка. Не се лишавайте от тази декорация на прозорците, за сметка на щорите. Особено, ако става въпрос за личното Ви пространство. Разнообразието на десени и цветове е голямо, но най – добре е, пердетата и завесите да се съчетават и допълват взаимно, за да създадат хармония в помещението, като са съобразени с цветовете в стаята.

Перде или завеса - STUDIO '79

Перде или завеса - STUDIO '79

Всички снимки по-горе са с наши платове и изпълнение. Вие също може да ни се доверите и да създадем Вашето пространство. Предлаганите платове може да разгледате в нашия онлайн магазин www.studio79.bg

Ако статията Ви е била полезна, може да прочетете още “5 СТЪПКИ ПРИ ДЕКОРИРАНЕ НА ТЕКСТИЛА В ИНТЕРИОРА” и “Как да вземем размери за пердета”

За още идеи за Вашият интериор и избор на платове за пердета, завеси и дамаски, може да четете от нашия БЛОГ

 

За връзка с нас:

Мострена зала – гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” 40

тел./вайбър : 0896 664749

имейл: office@studio79.bg

www.studio79.bg

Полезни връзки

Последвайте Онлайн магазин за платове Студио ’79 във Фейсбук и Инстаграм