Класификация на платовете за дамаски

Плат за дамаски, завеси и декорации с десен ситно каре Топло

Класификация на платовете за дамаски – има ли такава?

Когато избират дамаска за своите мебели, клиентите основно се ръководят от цветовата гама и десен на плата. Съчетават я с цветовете в стаята, избират я на допир. Но каква всъщност дамаска трябва да се избере, каква материя и подходяща ли е тя за Вас?

Класификация на платовете за дамаски - STUDIO '79

При изборът на платове за дамаска за мебели е необходимо да се отчетат не само предпочитанията, но и характеристиките на материите, неговата функционалност, удобство и здравина. За това е необходимо да класифицираме тъканите: Ето и класификация на платовете за дамаски :

Естествени материи

В началото са се използвали само естествени материи, но в края на XIX в., поради недостиг на природни влакна, е започнало производството на химични текстилни влакна – изкуствени и синтетични.

Естествените са: памук, лен, коноп, вълна. Използването на естествени влакна, респ. тъкани, непрекъснато нараства, въпреки увеличеното производство на изкуствени тъкани. Причината за това е в особеното им качество – регулира топлината на тялото, не предизвикват алергии и са екологични. Като техен недостатък ще кажем, че имат склонност да се свиват и избледняват.

Класификация на платовете за дамаски - STUDIO '79

Цялата колекция “Таити” може да разгледате ТУК

Изкуствени материи

Изкуствените влакна се получават чрез преработката на природни, естествени суровини, най – вече целулоза. Изходната суровина за тях е дървесната целулоза, от която се получава вискозата. Те са с висока пропускливост на въздуха, но не са издръжливи на износване.

Синтетичните влакна се получават от синтетични полимери. Днес най – голямо значение имат полиестерните (полиестер, акрил), полиамидните (найлон) и полиакрилнитрилните влакна. Найлонът е първото синтетично влакно, като заместител на коприната. Те притежават висока износоустойчивост, не се свиват и не избледняват. Недостатъците им са ниска пропускливост на въздуха и натрупване на статично електричество. Разновидности на синтетичните материи са – микрофибър, еко кожа, винил.

Класификация на платовете за дамаски - STUDIO '79

Десените от колекция “Море”

 

 

 

Класификация на платовете за дамаски - STUDIO '79

Платове за дамаски и декорации от колекции “Релакс”

Класификация на платовете за дамаски – преимущества и недостатъци на материите:

  • естествените материи при горещо и влажно време „дишат” като извличат потта от тялото и я освобождава на повърхността. В студено време нишките на памука спомагат за поддържане на телесната температура. Поради тази причина трябва често да се перат. Недостатък е, че имат свойството да се свиват.
  • полиестерните нишки издържат дълго във времето и не се свиват (за разлика от естествените тъкани). Предимство на полиестера е, че при обагряне запазва цвета си (не избледнява както памучните тъкани). Полиестерът е създаден от синтетични влакна, които са устойчиви и запазват формата си и поради тази причина полиестерните тъкани не се мачкат. За сметка на това не издържат на високи температури, лесно се топят и изгарят. Затова не се препоръчва гладене на полиестерни тъкани на високи градуси.

Но коя материя е по – добра и коя да изберем?

Това остава личен избор, както на предпочитания, така и на усещане при допир. Не по – малко важна е и цената. Естествените материи са по – скъпи, от изкуствените.

Но ако нямате предпочитания, ние съветваме изберете дамаска със смесени материи – памук/полиестер, памук/вискоза, памук/лен/вискоза/полиестер и т.н. Смесените материи са издръжливи на износоустойчивост, поддържат се лесно, не се свиват и са устойчиви на атмосферни влияния.

Класификация на платовете за дамаски - STUDIO '79

Десен “колибри”

 

Платове за дамаски може да закупите както от магазина ни в гр.Варна, така и онлайн на www.studio79.bg. При нас ще получите и консултация, както по отношение на качество и материя на платовете, така и ще създадем Вашето интериорно пространство. Доверете ни се!

Ако статията Ви е харесала, прочетете още: “Перде или завеса” и “Как да изберем плат за тапицерия” !

За още идеи за Вашият интериор и избор на платове за пердета, завеси и дамаски, може да четете от нашия БЛОГ

 

За връзка с нас:

Мострена зала – гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” 40

тел./вайбър : 0896 664749

имейл: office@studio79.bg

www.studio79.bg

Полезни връзки

Последвайте Онлайн магазин за платове Студио ’79 във Фейсбук и Инстаграм