5 правила, определящи избора на пердета и завеси

5 правила, определящи избора на пердета и завеси за своя дом!

Тръгвате по магазините за платове или преглеждате онлайн магазините. Но не знаете какви пердета или завеси искате? Не е страшно!

Ето какво трябва да знаете при избор на пердета и завеси:

1.Стилът на обзавеждане

Важно е да знаете в какъв стил трябва да е декорацията на прозорците.  А тя ще се определи от стила на стаята. Дори едноцветните платове имат точно определено място във всеки интериорен стил. Ако стаята Ви е в класически стил, няма как да сложите пердета с десен на точки или в една стая с леко небрежен стил, тежките жакардови завеси биха били недобра идея.

5 правила, определящи избора на пердета и завеси - STUDIO '79

2.Перде или завеса

При избор на пердета/ завеси трябва да решите кое от двете искате искате, или комбинация от двете. До скоро комбинацията перде – завеса вървяха неразделно, но сега този избор зависи от изложението на помещението, колко светлина е необходима на стаята, както естествено и от личния Ви избор. За разликата между двете декорации, вече сме писали и може да прочетете  статията – “Перде или завеса”.

5 правила, определящи избора на пердета и завеси - STUDIO '79

3. Дизайн

Тук идва вече ред на дизайна – какъв цвят ще са пердетата, с каква шарка или щампа ще са завесите. Тук от помощ ще Ви е “5 стъпки при декорирането на текстила в интериора”. Важно е, пердетата и завесите да допълват интериора на едно помещение, като не е изключено те да са акцента – фокусната точка в стаята.

Когато избирате пердета, нашият съвет е те да бъдат естествено продължение на цвета на стената, а акцентът да пада върху завесата. Но това пак е индивидуален избор и всичко зависи от самия интериор.

Бъдете смели – използвайте повече от един десен за Вашите пердета. Защо не, лявата и дясната част на прозореца да са в различни, допълващи се десени!

5 правила, определящи избора на пердета и завеси - STUDIO '79

4.Материите

 Винаги сме казвали, че естествените материи – памук, лен, коприна са най – добрият вариант за една завеса. Но тези материи изискат и повече поддръжка – лесно се мачкат и е необходимо да гладят. Изкуствените материи се поддържат лесно и не изискват специални грижи. В днешното ежедневие, това е от значение за една домакиня. Но пък естествените материи стоят много по – добре от изкуствените.

Материите стареят, както всичко в природата. Но как ще остарява Вашето перде, зависи от разположението на помещението, в което ще се поставят пердетата. В едно помещение с много светлина, то тя би състарила по – бързо материята.

Как ще пада пердето, също зависи от материята на избрания плата. В този случай е най – добре да посетите магазина за платове лично, където да изпробвате с мостра, как стои набрано парчето, как пропуска светлината и как променя цвета си, според светлината. Най – добре е, ако тази проба стане на естествена и изкуствена светлина.

Разположението на стаята също влияе върху избора на материя. Ако помещението е северно, една тежка завеса би изолирала студа в стаята. Същата завеса би стопирала и напористите слънчеви лъчи в една стая с южно изложение.

5 правила, определящи избора на пердета и завеси - STUDIO '79

5.Начин на окачване

Това зависи както от личния избор на собствениците, на какво ще се закачат, така и от архитектурата на стаята. Но добре е да знаете предварително на какъв корниз ще се поставят пердетата. От това ще зависи и необходимият метраж, както и ушиването му. За повече информация може да прочетете “Видове окачване на пердета и завеси” !

5 правила, определящи избора на пердета и завеси - STUDIO '79

И не като последно, искаме да наблегнем на нещо, което забелязваме у клиентите. Когато купуват пердета, те го правят така, сякаш няма да сложат повече никога нови. Отминаха времената, когато бабите ни държаха завесите на прозорците по 20 – 30 години. Имаме по няколко чифта обувки за сезон в гардероба си, по няколко очила, според тоалета си, защо да нямаме и няколко комплекта завеси, според сезона, настроението или настъпващия празник. Помислете над това!

5 правила, определящи избора на пердета и завеси за своя дом? Лесна мисия!

В нашият онлайн магазин www.studio79.bg може да намерите голям избор от пердета и завеси. Ако след всичко това, все още Ви е трудно и прецените, че не можете да се справите сами, заповядайте в мострената ни зала, където ще помогнем и ще Ви обслужим компетентно!

Мострена зала: гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” 40

Работно време мострена зала:

Понеделник – Петък от 10:00-13:30 ч. и от 15:00-18:30 ч.

Събота от 10:00-16:00 ч. Неделя – Почивен ден

Телефон: 089 666 4749