Как да комбинираме цветовете в интериора

Как да комбинираме цветовете в интериора!

Цветовете в интериора са един от най – важният елемент в дизайна му. Те са тези, които създават нашия дом, както и неговата енергия. Днес ще обясним как да използвате цветовете в интериора, за да се получи той хармоничен. Няма да говорим за психология на цветовете /това е отделна тема/, а за това как да използвате любимия си цвят и с кои цветове може да го съчетаете.

За да умеем да работим с тях, нека първо разгледаме колелото на цветовете. Три са основните цвята – жълт, син и червен. От тях, при смесването им, се получават 12 чисти цвята – жълт, жълто – зелен, зелен, синьо – зелен, син, виолетово – син, виолетов, виолетово – червен, червен, оранжево – червен, оранжев, жълто – оранжево.

Как да комбинираме цветовете в интериора

 

Цветови комбинации

Въз основа на колелото, има няколко основни схеми за комбиниране на цветовете:

1.Аналогични – всички три цвята, един до друг на колелото. Например жълто-зелено, зелено и синьо – зелено. При аналогичните комбинации, трябва да се избягват нюансите на цветовете, тъй като могат да бъдат шокиращи. Друг съвет е да се избягват комбинирането на топли и студени цветове в тази схема.

Как да комбинираме цветовете в интериора - Studio79

 

2. Допълващи цветове – те са два цвята един срещу друг на колелото. Например син и оранжев или червен и зелен. Те създават контраст и се открояват. В идеалният случай, единия цвят е фон, а другия – като акцент. Могат да се използват топли и студени цветове.

Как да комбинираме цветовете в интериора

 

3.Разделно допълващата схема – използва три цвята. Избираме един основен и от неговия срещуположен, се вземат неговите съседни цветове, отляво и отдясно. Например – зелено, оранжево – червен и виолетово – червен. Тази схема е подходяща за начинаещи, тъй като трудно може да се обърка.

 

4.Триадична схема – използват три цвята от колелото, разположени на еднакво разстояние един от друг. Например – оранжево, зелено и виолетово. Фигурата, която се получава между цветовете е триъгълник. При тази схема имаме висок контраст, но е балансиран от допълващите се цветове. Тук е добре единият цвят да е доминиращ, а другите два – акценти, иначе става доста цветно.

Как да комбинираме цветовете в интериора

 

5.Тетрадична схема – използва четири цвята заедно, подбрани в две допълващи се двойки цветове. Например червено, оранжево, синьо и зелено. Това е най – трудната схема за балансиране, тъй като предлага голямо разнообразие на цветове. Добре е да се избере доминиращ цвят, а останалите да са акценти.

 

Как да комбинираме цветовете в интериора – съвети:

  • Повече от един цвят в стаята изглежда страхотно, но ако идете в тази посока, нека цветовете са до три. Ако имате два ярки цвята, нека третия е неутрален, за да си почиват очите.
  • Дори първия опит при изборът и съчетание на цветове не се получи, винаги може да ги промените. Затова не се страхувайте, а действайте смело!

 

Ако статията Ви е харесала, прочетете още  6 стъпки при декорирането на текстила в интериора и 5 неща, които трябва да знаем, когато избираме пердета и завеси

За още идеи за Вашият интериор и избор на платове за пердета, завеси и дамаски, може да четете от нашия БЛОГ

 

За връзка с нас:

Мострена зала – гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” 40

тел./вайбър : 0896 664749

имейл: office@studio79.bg

www.studio79.bg

Полезни връзки

Последвайте Онлайн магазин за платове Студио ’79 във Фейсбук и Инстаграм