Как да изберем плат за дамаски

Как да изберем плат за дамаски

Освен за дизайна на плата, добре е да сте информирани и за нейната издръжливост. Това се установява с помощта на тестове. Тестът “Martindale” е европейският тест за мярка устойчивостта на платовете. Той се извършва за да се установи за какви цели е подходящ даден плат – декоративни столове, зони с декоративни мебели, зони с тежък трафик или търговско обзавеждане. Тестът е известен също като “теста за протриване”, както и тестовете за устойчивост на износване.

Как се извършва теста?

Платът се притягат и се зарежда в долните плочи на машината Мартиндейл. Малки дискове отъркват плата за изпитване. Тъканта непрекъснато се проверява за износване и тестът приключва, когато има забележима промяна във външния му вид.

Как се чета резултат от теста Мартиндейл?

Резултатите от тестовете са дадени, като резултат от 1000 единици (rubs) на триене и колкото по-голям е броят им, толкова по – здрав е плата. Но какво всъщност означават числата/единиците?

Платовете за завеси и дамаски се разделят в следните категории, в зависимост от техните резултати:

  • Декоративни – по-малко и 10 000 единици (rubs) – препоръчват се за декоративни цели – завеси, възглавници, акценти

Как да изберем плат за дамаски - STUDIO '79

  • Леки домакински 10000 до 15000 rubs – препоръчва се мебели за по-малко или по – рядко използване, т.нар. декоративни мебели


Как да изберем плат за дамаски - STUDIO '79

  • Средни домакински 15,000 до 25,000 rubs могат да се за използват за основните мебелите в дома, които са подложени на ежедневна употреба. Не се препоръчва, ако мебелите са с подвижни (чупещи се) части.
Как да изберем плат за дамаски - STUDIO '79
Плат за дамаски за дивани и столове – комбинация в бежово
  • Тежки 25,000 до 30,000 rubs – подходящи за основните мебели, които са подложени на високи нива на ежедневна употреба. Подходящи за мебели с подвижни части. Също така подходящи и за леки натовареност в обществени и търговски помещения.

                             На снимката – платове от Колекция “Таити”Как да изберем плат за дамаски - STUDIO '79

  • Индустриално  30 000+ rubs – подходящи за обществени и търговски помещения и за мебели със силно експлоатиране

Как да изберем плат за дамаски - STUDIO '79

На снимката – десени от серия “Релакс”

 

Как да изберем плат за дамаски – има много други фактори, които могат да повлияят на износването на дамаската на обзавеждането – поддръжката, химикалите от химическото, мръсотията, слънчевите лъчи, както и котешки нокти.

 

Ако статията Ви е харесала, може да прочетете и “Класификация на платовете за дамаски” !За още идеи за Вашият интериор и избор на платове за пердета, завеси и дамаски, може да четете от нашия БЛОГ

 

За връзка с нас:

Мострена зала – гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” 40

тел./вайбър : 0896 664749

имейл: office@studio79.bg

www.studio79.bg

Полезни връзки

 

Последвайте Онлайн магазин за платове Студио ’79 във Фейсбук и Инстаграм