fbpx

Как да изберем плат за дамаски

Когато търсите плат за дамаски, освен за дизайна на плата, добре е да сте информирани и за нейната издръжливост. Това се установява с помощта на тестове. Тестът „Martindale“ е европейският тест за мярка устойчивостта на тъканите. Той се извършва за да се установи за какви цели е подходящ даден плат – декоративни столове, зони с декоративни мебели, зони с тежък трафик или търговско обзавеждане. Тестът е известен също като „теста за протриване“, както и тестовете за устойчивост на износване.

Как се извършва теста?

Платът се притягат и се зарежда в долните плочи на машината Мартиндейл. Малки дискове отъркват плата за изпитване.Тъканта непрекъснато се проверява за износване и тестът приключва, когато има забележима промяна във външния му вид.

Как се чета резултат от теста Мартиндейл?

Резултатите от тестовете са дадени като резултат от 1000 единици (rubs) на триене и колкото по-голям е броят им, толкова по – здрав е плата.

Тъканите се разделят в следните категории, в зависимост от техните резултати:

  • Декоративни – по-малко и 10 000 единици (rubs) – препоръчват се за декоративни цели – завеси, възглавници, акценти

                                        На снимката – десени от Колекция  „Възраждане

  • Леки домакински 10000 до 15000 rubs – препоръчва се мебели за по-малко или по – рядко използване, т.нар. декоративни мебели

                                          На снимката – десен цветя лиани

  • Средни домакински 15,000 до 25,000 rubs могат да се за използват за основните мебелите в дома, които са подложени на ежедневна употреба. Не се препоръчва, ако мебелите са с подвижни (чупещи се) части.

Плат за дамаски за дивани и столове - комбинация в бежово                           На снимката – десен от платовете в бежово

  • Тежки 25,000 до 30,000 rubs – подходящи за основните мебели, които са подложени на високи нива на ежедневна употреба.Подходящи за мебели с подвижни части. Също така подходящи и за леки натовареност в обществени и търговски помещения.

Плат за завеси, дамаски и декорации с десен орнаменти Таити                             На снимката – платове от Колекция „Таити“

  • Индустриално  30 000+ rubs – подходящи за обществени и търговски помещения и за мебели със силно експлоатиране

Плат за дамаска с фина структура Релакс - горя

На снимката – десени от серия „Релакс“

Тест Мартиндейл е ориентировъчен. Има много други фактори, които могат да повлияят на износването на дамаската на обзавеждането – поддръжката, химикалите от химическото, мръсотията, слънчевите лъчи, както и котешки нокти.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *