7 грешки, които се правят при поръчка на пердета

7 грешки, които се правят при поръчка на пердета-Studio79

7 грешки, които се правят при поръчка на пердета! Не ги правете, ако искате да имате перфектен интериор!

В нашата работа ежедневно консултираме клиентите и често виждаме едни и същи грешки, които допускат. Няма нищо фатално, но когато поръчвате пердета по поръчка, нека всичко да е, както трябва!

  • Първата грешка – Неправилното определяне мястото на релсите/корнизите

Имаме цяла статия за начина на поставянето на корнизите, затова няма да се впускаме в много подробности. Oсновната грешка, която се прави тук е – релсите/корнизите са с дължината на прозореца. Правилното е – тази релса/корниз да излиза извън рамката на прозореца е между 10 – 30 см, за да има къде да се прибира завесата. Този размер може да бъде променен. Мястото и дължината на релсата/корниза зависят до голяма степен и от архитектурата на прозореца в стаята. Правилното им определяне е много важно, за да бъдат функционални пердетата.

 7-greshki-koito-se-pravyat-pri-porachka-na-perdeta-myastoto-na-korniza 7-greshki-koito-se-pravyat-pri-porachka-na-perdeta-myastoto-na-korniza-studio79

 

  • Втора грешка – определяне височината на пердетата

Тук изборът е много индивидуален и има различни варианти. Но, когато говорим за височина до земята, най – добрия размер е – височината на пердетата да са с 1 – 2 см над пода. Избира се и вариант те да опират земята, но имайте предвид, че в този случай пода трябва да е идеално равен или релсата/корниза да са поставени много точно. Иначе се създават много трудности.

7-greshki-koito-se-pravyat-pri-perdetata-visochinite-1

 

 

 Височини – 5 – 10 см над пода са нелицеприятни и трябва да имате добро основание, за да скъсите толкова височината на пердетата.

7-greshki-koito-se-pravyat-pri-perdetata
Завесите са повдигнати с 5 см, заради домашния любимец

  • Трета грешка – Неправилното определяне на наборите на пердетата

Знаете, че за да се получи добро падане на пердетата е необходимо да има допълнително плат за набирането им. Недостатъчният метраж или прекомерната му употреба могат да влошат визията на пердетата и завесите. И сега разбирате, защо не харесваме готовите пердета.

Правилата за минималното количество плат за набор са:

– За тънките материи се залага минимум 2 пъти плат
– За плътните – започва от 1,5 пъти, като оптималния вариант за нас е 1:1,7

Тези набори могат да варират, според материите, дизайна на плата и начините на ушиване, но не добре да се пада под минимума, за да се спестят средства.

7-greshki-koito-se-pravyat-pri-porachka-na-perdeta-studio79

 

  • Четвърта грешка – Пропускане на резерви за пердетата

Решихме да говорим отделно за тази грешка макар, че тя може да влезе и в горната точка.
Резерви и свиваемост! Имаме клиенти, които изчисляват до точност метража за своите пердета. Изчисляването на необходимият плат за резервите, за да се ушият пердетата е толкова важен, колкото и основното количество. За свиваемостта е същото – има платове, които дават свиваемост и за да се избегнат бъдещи нежелани изненади, всичко трябва да се предвиди предварително.

7-greshki-koito-se-pravyat-pri-porachka-na-perdeta

 

  • Пета грешка – Използването на едни и същи пердета в няколко стаи

Дори цветовете на стените и мебелировката да са еднакви, не използвайте еднакви пердета в няколко стаи. Изберете различни цветове от един картел или с различни структури. Използването на различни материи, десени или структури, макар и близки по – цветове, ще накарат всяка стая да изглежда различно.

 

  • Шеста грешка – Поставянето/монтирането на пердетата – “вълшебната” машинка

Колкото и добре да са ушити едни пердета, при поставянето им е необходимо да се дооправят. Възможно е /не е задължително/ да има нужда от отпускане на набора или евентуално събиране. Това зависи от материята, от която е ушито пердето. За да изглеждат добре, поставените пердета използвайте стопери. Тези машинки са необходими, ако не искате постоянно да „оправяте” пердето при неговото дърпане. Често са пренебрегвани, но те са важни, за да удобното използване на пердетата и завесите

 

  • Седма грешка – Избират се готови пердета

Знаем, че пердетата по поръчка са в пъти по – скъпи от готовите. Но трябва ли да скапвате дизайна/интериора на стаята, за да спестите пари? Инвестицията в пердетата се отплаща във времето, защото те все пак не се правят за година, две.
Знайте, че винаги личи, когато пердетата не са с точните размери, а правилно подбраните пердета и завеси, увеличават удоволствието в новото жилище или от ремонта.

7-greshki-koito-se-pravyat-pri-porachka-na-perdetata-studio79

 

7 грешки, които се правят при поръчка на пердета! И за да не ги допускате, доверете се на нас!

Къде да ни намерите?

Мострена зала: гр. Варна, ул. „Георги Бенковски“ 40

Телефон: 089 666 4749

Ако статията Ви е била полезна, може да прочетете и “Как да вземем размери за пердета” и  “Как да определим вида пердета в стаята” !

Полезни връзки

Последвайте Онлайн магазин за платове Студио ’79 във Фейсбук и Инстаграм