Видове окачване на пердета и завеси

Видове окачване на пердета и завеси – кои са видовете?

Пердетата и завесите са декорацията на прозорците. Как да ги изберем и какви да бъдат като вид сме писали вече в “5 неща, които трябва да знаем, когато избираме пердета и завеси!”. Но как да ги закачим и какви са вариантите на ушиване им, ще разгледаме сега.

Основните и най – разпространени начина са:

1.Класическият вид – с пришит перделик

Перделикът се пришива в горната част на пердето и набира плата, до необходимата ширина. Наборите при тънките пердета са 1:2 – 2,5 – 3, а на завесите 1:1,5 – 2.

Видовете са: непрекъснат набор, рибя кост и набор тройка, като най – известния е първия. С него никога не може да сбъркате, защото той набира и малко, и много, докато другите два вида имат точно определени изисквания за необходимия метраж плат. Окачването на пердетата с перделик са подходящи за всякакъв вид корнизи – дървени, метални, пластмасови, алуминиеви и др., както и за всякакъв вид пердета – тънки и плътни.

Непрекъснат набор

Видове окачване на пердета и завеси - STUDIO '79

Набор – тройка

Видове окачване на пердета и завеси - STUDIO '79

 

2.Окачване на пердета с връзки

Посредством текстилни ленти – “уши”, пердетата и завесите се закачат за корниза. Подходящи корнизи – тръбни – дървени и метални. Този вид окачване отива на всякакъв стил пердета, но по – често се използват за по – непринудени помещения – кухни, детски, спални. Окачването с уши е подходящо както плътни, така и по – ефирни материи.

Видове окачване на пердета и завеси - STUDIO '79

3.Окачване с рингове/халки

Метални или пластмасови халки, които се монтират на самото перде или завеса и минават между корниза. Този тип оказване е много стилно и подхожда за всекидневни стаи и спални. Наборът на пердетата е 1:2. Този вид окачване се използва както за плътни, така и за прозрачни и полупрозрачни материи.

Видове окачване на пердета и завеси - STUDIO '79

4.Окачване с отвор

В горната част на пердето се прави отвор – канал, чрез който то се нанизва на корниза. Този вид окачване се използва при декоративни пердета или такива, които няма да се експлоатират често, тъй като придвижването на плата по самия корниз, става по – трудно. Наборът може да варира от 1: 1,5 – 3, в зависимост от материята. Задължително правило е корнизът да е тръбен – дървен или метален.

Видове окачване на пердета и завеси - STUDIO '79

 

Видове окачване на пердета и завеси естествено е голяма и винаги може да се измислят още модели, но това са най – разпространените и доказали практичността си варианти.

При нас, освен избор на платове за завеси, пердета или дамаски от www.studio79.bg , ще Ви предложим и ушиване на избрания текстил, според нуждите на дома. Изборът за окачване на пердетата ще е Ваш, а професионалното изпълнение – от нас!

 

Ако статията Ви е харесала може да прочетете и “КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ ВИДА ПЕРДЕТА В СТАЯТА”

За още идеи за Вашият интериор и избор на платове за пердета, завеси и дамаски, може да четете от нашия БЛОГ

 

За връзка с нас:

Мострена зала – гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” 40

тел./вайбър : 0896 664749

имейл: office@studio79.bg

www.studio79.bg

Полезни връзки

Последвайте Онлайн магазин за платове Студио ’79 във Фейсбук и Инстаграм