fbpx

5 неща, които трябва да знаем, когато избираме пердета и завеси

Имате нужда от пердета или завеси за своя дом. Тръгвате по магазините за платове, за избор на десени или преглеждате онлайн магазините. Но не знаете какви пердета или завеси искате? Не страшно!

Ето какво трябва да знаете при избора на пердета и завеси:

Стилът на обзавеждане

Важно е да знаете в какъв стил трябва да е декорацията на прозорците. А тя ще се определи от стила на стаята. Дори едноцветните платове имат точно определено място във всеки интериорен стил. Ако стаята Ви е в класически стил, няма как да сложите пердета с десен на точки или в една стая с леко небрежен стил, тежките жакардови завеси биха били недобра идея.

Плат за завеси и шалтета с десен лале Акцент

Перде или завеса

Трябва да решите пердета или завеси искате, или комбинация от двете. До скоро комбинацията перде – завеса вървяха неразделно, но сега този избор зависи от изложението на помещението, колко светлина е необходима на стаята, както естествено и от личния Ви избор. За разликата между двете декорации, вече сме писали и може да прочетете  статията – „Перде или завеса“.

 

Материите

  •  Материите – винаги сме казвали, че естествените материи – памук, лен, коприна са най – добрият вариант за една завеса. Но тези материи изискат и повече поддръжка – лесно се мачкат и е необходимо да гладят. Изкуствените материи се поддържат лесно и не изискват специални грижи. В днешното ежедневие, това е от значение за една домакиня. Но пък естествените материи стоят много по – добре от изкуствените.
  • Материите стареят, както всичко в природата. Но как ще остарява Вашето перде, зависи от разположението на помещението, в което ще се поставят пердетата. В едно помещение, с много светлина, то тя би състарила по – бързо материята.
  • Как ще пада пердето, също зависи от материята на избрания плата. В този случай е най – добре да посетите магазина за платове лично, където да изпробвате с мостра, как стои набрано парчето, как пропуска светлината и как променя цвета си, според светлината. Най – добре е, ако тази проба стане на естествена и изкуствена светлина.
  • Разположението на стаята също влияе върху избора на материя. Ако помещението е северно, една тежка завеса би изолирала студа в стаята. Същата завеса би стопирала и напористите слънчеви лъчи в една стая с южно изложение.

Начин на окачване

Това зависи както от личния избор на собствениците, на какво ще се закачат, така и от архитектурата на стаята. Но добре е да знаете предварително на какъв корниз ще се поставят пердетата. От това ще зависи и необходимият метраж, както и ушиването му.

 

Дизайн

Тук идва вече ред на дизайна – какъв цвят ще са пердетата, с каква шарка или щампа ще са завесите, е личен избор, който трябва да е съобразен, както със стила на стаята, така и с избора на цветове в нея. Писали сме статия и по тази тема, която може да прочетете „5 стъпки при декорирането на текстила в интериора“. Важно е, пердетата и завесите да допълват интериора на едно помещение, като не е изключено те да са акцента – фокусната точка в стаята.

Когато избирате пердета, нашият съвет е – те да бъдат естествено продължение на цвета на стената, а акцентът да пада върху завесата. Но това пак е индивидуален избор и всичко зависи от самия интериор.

Бъдете смели – използвайте повече от един десен за Вашите пердета. Защо не, лявата и дясната част на прозореца да са в различни, допълващи се десени.

И не като последно, искаме да наблегнем на нещо, което забелязваме у клиентите. Когато купуват пердета, те го правят така, сякаш няма да сложат повече никога нови. Отминаха времената, когато бабите ни държаха завесите на прозорците по 20 – 30 години. Имаме по няколко чифта обувки за сезон в гардероба си, по няколко очила, според тоалета си, защо да нямаме и няколко комплекта завеси, според сезона, настроението или настъпващия празник. Помислете над това!

В нашият онлайн магазин може да намерите голям избор от пердета и завеси. Ако след всичко това, все още Ви е трудно и прецените, че не можете да се справите сами, заповядайте в мострената ни зала, където ще помогнем и компетентно ще Ви обслужим!

One thought on “5 неща, които трябва да знаем, когато избираме пердета и завеси

  1. Pingback: Видове окачване на пердета и завеси - Студио 79 - Платове за пердета, завеси и дамаски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *