Как да вземем размери за пердета

Необходимо е да снемете размери, за да си ушиете пердета! Когато вземате размери за пердета е добре да използвате метална рулетка, вместо линия или шивашки метър. Размерите за пердета се измерват в сантиметри.

Как да вземем размери за пердета при:

Ширината:

При монтирането на корниза или релсата, те трябва да излизат поне по 20-30 см от всяка страна на прозореца, за да може завесата да се прибира добре и да се постигне максимално затъмняване на помещението. И на 15-20 см над горния ръб на прозореца, за да намалява проникващата между стената и корниза светлина и да допринася за по – свободно отваряне на прозореца. Разбира се, позиционирането на корнизът е индивидуално и ще зависи от Вашия прозорец и неговите отстояния, спрямо стената.

Размера на пердетата зависи от дължината на корниза, а не от размера на прозореца. За да се определи необходимия метраж, се взема размера на корниза, на който ще бъде поставено пердето, без декоративните накрайници.

Колко плат е необходим?

 С вземане размери за пердета се определя и набора на текстила, който варира – от 1:1,5 до 1:3 пъти, спрямо корниза:

  • При пердета наборът може да е 1:2 -2,5 -3 /троен/, за да се получи красив набор. Този избор естествено е индивидуален, по желание на клиента. Най-често използвания набор е 1:2
  • При плътни завеси с шарки е добре набора да е 1,5 – 1,8, за да се виждат по-добре шарките. При изчистени десени, този набор може да е и 1:2

Различните платове имат различни ширини, което оказва влияние върху количеството необходим метраж, за ушиването на пердетата.

Как да вземем размери за пердета при:

Височините:

Винаги измервайте височината на Вашите пердета в поне три точки (в двата края и в средата) на релсата или корниза. Первазът или пода често са с денивелация. За реална дължина на пердето се взема най-малкият размер, за да избегнете влаченето на пердето по пода или перваза.

Видове височини:           Как да вземем размери за пердета - STUDIO '79- kak-da-vzemem-razmer-za-perdeta

  • при височина до перваза на прозореца – измерва се около 1 – 2 см над перваза
  • при височина под перваза – измерва се обикновено 5-15 см под перваза
  • при височина до радиатора – измерва се 5-10 см под радиатора. Не е изключен и варианта, височината да е 1 – 2 см над радиатора /ако пердето е близо до радиатора, да се избегне нагряването му/
  • при височина до пода – измерва се около 1- 2 см над пода

Ако пък искате да внесете нотка романтика, като оставите пердетата си да се влачат, добавете между 5-20 см към измерената дължина от тавана до пода.

 

  • За пластмасова релса – измерете височината от върха на релсата, за да може горния край на пердето да я покрива.
  • За тръбен корниз – измерете височината от долната част на халката на корниза.

При изчисляване на метражите за пердета, винаги трябва да се залага и плат за резервите.

Когато платовете са от 100% памук се взема по-голямо количество, заради свиваемостта, която дава тази материя (средно 5 – 10 %). Текстилът от полиестер и вискоза не се свива и за тях не е необходимо залагане на допълнително плат.

Как да вземем размери за пердета – не е трудно! Но, ако не сте сигурни, че ще се справите, ние ще помогнем! Когато сте снели вече мерките си, може да пристъпите към изборът на плат за Вашите пердета и завеси.

А в www.studio79.bg  изборът е голям! Освен платове, предлагаме и различни видове корнизи, за да окачване на Вашите пердета! Ще ушием избраният текстил, според размерите и нуждите на интериора.

 

Как да вземем размери за пердета и още идеи за Вашият интериор и избор на платове за пердета, завеси и дамаски, може да четете от нашия БЛОГ

За връзка с нас:

Мострена зала – гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” 40

тел./вайбър : 0896 664749

имейл: office@studio79.bg

www.studio79.bg

Полезни връзки

Последвайте Онлайн магазин за платове Студио ’79 във Фейсбук и Инстаграм